Kuhu minna, mida vaadata ja mida teha kogu lastega perele? Igavene küsimus võõras linnas. Omal käel reisides on alati parem leida huvipakkuvad kohad ette, eriti kui lähete 1-2 päevaks võõrasse linna, on aeg piiratud. Ja eriti oluline on end varustada võimalike asutuste nimekirjaga, kui teiega reisivad väikesed lapsed. Otsustasin otsida Tallinnast kohti, kus kõigil pereliikmetel oleks midagi teha.

1. Karamelli töötuba

Võrdluspunkt võeti 3–10-aastaste laste kohta. Selgus, et see pole nii lihtne. Turismiinfokeskuses on sellist teavet vähe, põhimõtteliselt on kõik mõeldud tavalise täiskasvanud turisti jaoks ja kui midagi on kirjutatud kogu perele, siis tegelikult ei sobi see sageli väikestele lastele. Ja kogu teave pole olemas, näiteks hiljuti (umbes aasta) avatud karamellitöökoja kohta Tallinnas, leidsin Internetist kogemata uudisvoost ajalehe, nüüd enam ei mäleta, kumb.

Asub kesklinnas populaarse kaubanduskeskuse Viru lähedal, Narva maanteel. Mul oli hea meel, et leidsin selle koha, kus pakutakse teenuseid ja tooteid nagu igal pool mujal. Esmapilgul ei tähenda vaade sees midagi. Avar tuba, mille ühel küljel on riiulitel valmistooted, teisel pool töölauad, nurgas pehme diivan. Sisenedes tuli mulle hea meelega vastu töökoja omanik, kes tuli spetsiaalselt Lätist haigete müüjate asemele. Nende esimene karamellitöökoda avati Lätis, Jelgava linnas.


Kõik näis tühi, ainult üks külastaja tuli minuga meistrikursuste läbiviimist selgitama. Kuid tänu sõbralikule aktiivsele suhtlemisele perenaisega sai mulle selgeks, mis siin toimub, ja et ma soovitaksin seda kohta kindlasti külastada kogu perega. Peamine on teada, millal on parim aeg tulla – teisipäevast reedeni kell 15.00 ja laupäeval kell 14.00 näeb meeleavaldust, millele on lisatud lugu, karamellide valmistamisest ja maiustuste maitsmisest. Kõik see on tasuta ja ilma registreerimiseta (nädalavahetusel võib olla palju inimesi). Ja 3 € eest saab endale pulgakommi teha. Sellistel üritustel muul ajal peate eelnevalt registreeruma telefonil +372 56615788 või e-posti teel, siis toimuvad need just teile, ilma lisatasuta! Super!

Igat tüüpi tooted pole poeriiulitel võimalikud. Ettevõte täiustab ja laiendab pidevalt tootevalikut: üle 30 maitsega karamelli, želee-kommi ja marmelaadi, vahukommi hakati tootma suhkruvabu pulgakomme, tervist parandavaid – näiteks männikäbisiirupist immuunsuse tugevdamiseks, seal on ka šerbett ja halvaa, pähklid ja muud tüüpi …

Maiustuste valmistamiseks kasutatakse looduslikke tooteid, värvimiseks ja maitsmiseks kasutatakse marju, köögivilju ja taimi sisaldavaid mahlasid, siirupeid. Karamellid on huvitavad, sest nende sees on joonis või kiri. Neid saab valmistada vastavalt teie tellimusele koos nime, ettevõtte logoga, pühade teemal või tohutu pulgakomm pildistamiseks.


Ma ei arvanud, et karamell on soolane. Mulle pakuti küüslauku ja kanepit.


Kahju, et ma ei suutnud kogu karamellide valmistamise maagilist protsessi jälgida, polnud aega. Aga kindlasti lähen sinna. Ma unustasin, võite veeta töötoas sünnipäeva või tüdrukuteõhtu, fotosessiooni või nad võivad tulla koos meistritega peole. Vaadake lisateavet nende veebisaidilt , helistage, tulge kohale.

2. Martsipanituba

Neil, kellel on magusaisu ja mitte ainult, on huvitav külastada martsipanimuuseumi tuba “Kalevi” šokolaadipoes.

Martsipanitöökoda asub Tallinna vanas osas Pikk tänaval. Esimesel korrusel asub šokolaadi- ja martsipanipood ning vanim 1864. aastal avatud kohvik “Maiasmokk”, mis on pikka aega populaarseks saanud.



Teisel korrusel asub kondiitritoodete pood, kus saab (kokkuleppel) osaleda martsipanimaali või šokolaadi valmistamise meistriklassis. Hinnad pole tegelikult väikesed, arvestades, et kõik pereliikmed tahavad end proovile panna meistri / kunstnikuna: 15-23 € ja 27-35 € inimese kohta. Aja broneerimine on kohustuslik. Kontaktide saamiseks vaadake kohviku veebisaiti Maiasmokk

Isegi kui teil ei õnnestu loomeprotsessis kaasa lüüa, soovitan teil siiski tulla siia imetlema martsipanikujukeste kollektsiooni, osta martsipanist või käsitsi valmistatud šokolaadidest magusaid suveniire, maitsta kohvikus lõhnavaid värskeid kukleid ja muid maiustusi või isegi einestada teisel korrusel, kus on avar saal ja mõnus keskkond.



Koridorides ja töökojas ripuvad seintel fotod kohviku ajaloost ja martsipanitootmisest. Koht pole juhuslik, sellel kohal avas 1806. aastal kondiiter Lorenz Kaviesel esimese kondiitritoodangu. Sellest ajast alates on paljud omanikud vahetunud, hoone on ümber ehitatud, kuid üks asi on jäänud muutumatuks – see on kondiitritoodete tootmine.

Erilise panuse tegi Georg Johann Strude. Tema kondiitritooted, eriti martsipani kujukesed ja käsitsi valmistatud šokolaadid, olid väga nõutavad. Nad ütlevad, et tema maiustusi telliti isegi Venemaa keisrikohtusse.

Nõukogude ajal oli peamine klient Kreml.

Kohvik “Maiasmokk”, mis tähendab magusaisu, on praegu kuulsa šokolaadi- ja kommivabriku “Kalev” tütarettevõte. Kohviku sisustus on säilinud juba eelmise sajandi algusest. Muljetavaldav klaaslae unikaalse maali ja mahagonist mööbliga.

Lagi meenutab mulle rakke kommikarbis, millel on erinevad šokolaadid.




Koht soodustab lõõgastumist ja meeldivaid maitseelamusi.

P.S. Samuti leiate mind aadressilt facebook Loe mu teisi artikleid siin Telli uudised TravelBlog , kust leiate palju huvitavat Baltikumis ja mujal maailmas reisimise kohta.

Kui soovite rohkem teha Tallinnas, lugege siit.

[tp_hotels_selections_discount_shortcodes city = “5735” title = “Hotellid Tallinnas” paginate = true off_title = false type_selections = “center” number_results = “5” subid = “” city_label = “Tallinn” type_selections_label_with = “Hotellid kesklinnas” kuupäevad ilma ilma