Kevad on aeg, mil kõik ärkavad talveunest ja hakkavad reisima! Paljud inimesed arvavad, et Lätis pole midagi vaadata, kuid see pole nii!  Täna kutsume teid reisile tutvuma ​​Läti kaunimate lossidega.

Koostasin ​​Läti kaunimate losside TOP 10​​, võttes arvesse minu Instagramis Läti kaunimate losside kohta tehtud küsitluse vastuseid​. Vaatame siinkohal, millised on ​​Läti kaunimad lossid:

Rundale loss (Rundāles pils)

Foto: https://rundale.net

Läti kõige luksuslikum loss on kahtlemata ​​Rundale loss. Lossil on muljetavaldavad mõõtmed ja luksuslik interjöör. Rundale lossi ​ehitas 18. sajandil arhitekt Francesco Rastrelli.

Lossis saab liikuda mööda kahte marsruuti: pikka või lühemat teed pidi. (Sissepääsuhind on erinev) Lossis on ligikaudu 100 saali ja seal saab veeta üsna palju aega.

Rundale lossi°soovitan teil külastada eriti suvel. Lisaks lossile on seal ka uhke park, kus suvel kõik õitseb ja lõhnab!

Hetkel pole piirangute tõttu võimalust lossi ja parki külastada, kuid ​​Rundale lossiga​​°on võimalik tutvuda väljast.

Infotelefon: +371 26499151

Cesvaine loss (Cesvaines pils)

Minu arvates on ​​Cesvaine loss Läti kõige ilusam loss. See on Vidzeme pärl.

Cesvaine loss​​°ehitati aastatel 1893–1896 eklektilises stiilis Adolf von Wolfi perekonnale ja seda peetakse 19. sajandi II poole üheks säravamaks arhitektuurisaavutuseks.

Alates 1919. aastast ​​on Cesvaine​​°lossis tegutsenud kool. 2002. aastal oli lossis tõsine tulekahju ja lossi taastamistööd käivad siiani. Praegu ei ole võimalik​ Cesvaine lossi​​°seest külastada! Lossiga saab tutvuda ainult väljast.

Muide, projekti „Külastame Läti losse“ raames ​​pärjati Cesvaine loss​​°Unistuste Lossi tiitliga!

Infotelefon: +371 26172637

Jaunpilsi loss (Jaunpils pils)

Salapärane ja legendaarne ​​Jaunpilsi loss​ei jäta kedagi ükskõikseks. Keskaegne loss asub maalilises kohas Jaunpilsi linnas väikese järve kaldal. Rüütliloss ehitati 1301. aastal Liivi ordulinnusena ja kuigi seda on mitu korda ümber ehitatud, on see säilitanud oma algupärase ilme. Lossi sisehoovi minnes leiate end keskajast ja seda on tunda kõikjal!

2000. aastal valiti ​​Jaunpilsi loss​​°kümne Läti kaunima lossi hulka ja kuulub sinna siiani.

Nüüd asub ​​Jaunpilsi lossis​​° luksushotell (unistan seal peatumisest), keskaegne kõrts (väga maitsva söögi ja atmosfääriga) ja väike, kuid huvipakkuva ekspositsiooniga muuseum (maa-alune käik on ülipõnev!).

Võite tellida ülilaheda ekskursiooni keskaegsetes kostüümides, saatjaks vallatu ja väga karismaatiline munk.

Küsige kindlasti uusimat teavet ja registreeruge enne reisi telefoni teel + 371 26101458

Bauska loss (Bauska pils)

​​Bauska loss​​°asub väga maalilises kohas: kahe jõe, Musa ja Memele vahelisel künkal. ​Bauska loss​​°jaguneb kaheks. Lossi vanim osa on Liivi ordu ehitatud võimas kindlus, mis pärineb 15. sajandist. ​Bauska lossi​​°uus osa on 16. sajandil ehitatud Kurzeme hertsogi residents. Ekskursiooni käigus saab lossi uues osas külastada nii lossivaremeid kui ka tutvuda muuseumi ekspositsiooniga.

Pärast ​​Bauska loss​​i külastust saate jalutada läbi pargi ja jõuate kolme jõe – Musa, Memele ja Lielupe – ühinemiskohta.

 

Loss on suletud kuni 6. aprillini! Infotelefon: +371 20011880

Jaunmoku loss (Jaunmoku pils)

​Jaunmoku loss​ ehitati aastal 1901 ning see oli Riia linnapea suveresidents ja jahimaja. ​Jaunmoku loss​​i ümbritseb 9,8 hektari suurune maaliline park. Pargis kasvab üle 60 liigi haruldasi põõsaid ja puid. Pärna allee on pargi tõeline ehe.

Seal on ka palju puuskulptuure, kiige, suur terrass, rododendroniaed ja ilus tiik, milles on näha lossi peegeldus.

​Jaunmoku lossis​​°endas asub metsamuuseum (6. aprillini on loss külastajatele suletud!)

Infotelefon: +371 26187442

Vecsaliena või Červonka mõisaloss (Vecsalienas muižas pils jeb Červonkas pils)

Mõisa pärliks on mõisa peahoone –​ tänaseni säilinud​°Červonka loss. Neogooti stiilis punastest tellistest loss, stiilile iseloomulike lansettakende, võlvide, sammaste ja sihvaka torniga valmis aastal 1870.

Arvatakse, et lossi nimi tuleneb poolakeelsest sõnast czerwony, mis tähendab punast värvi. Mõis kuulus von Hahni parunitele. 1920. aastal läks mõis maareformi käigus riigile. Pärast seda tegutses hoones kool, kultuurimaja, raamatukogu jne.

​Vecsaliena loss​i ümbritseb ilus park koos silla, vaatetornide ja puuskulptuuridega. See park on noorpaaride lemmikpaik, eriti suvel. Siin peetakse sageli ka fotosessioone.

Infotelefon: +371 65475870

Cesise loss (Cēsu pils)

Cesises pole mitte ainult Uus loss, vaid ka Läti kõige muljetavaldavamad ​​keskaegse lossi varemed. Uues lossis asub huvitav ajalooline ekspositsioon ja muuseum. Samuti võite ronida lossi torni, et imetleda ülevalt kaunist Cesise linna vaadet.

Kuid kõige huvitavam on avastada Mõõgavendade Ordu aastal 1214 ​​ehitatud keskaegset Cesise lossi. Kõndides laternaga mööda kitsaid koridore ja veelgi kitsamaid keerdtreppe, tunnetate keskaegseid olusid. Cesise lossi​​°laternad pole tavapärased, vaid neis põleb küünal.

Infotelefon: +37126576111

Odziena loss (Odzienas pils)

Kunagi oli see luksuslik uusgooti loss, mille ajalugu ulatub aastasse 1455!​
​1905. aasta rahutuste ajal põletati ​Odziena loss​​°maha, kuid praegu tegeletakse väga aktiivselt lossi taaselustamisega ja pool lossi on juba rekonstrueeritud.​

​Renoveeritud Odziena lossi osas tegutseb hotell. Kuid võite tulla ka lihtsalt ekskursioonile, leppides aja eelnevalt kokku telefonil +371 2053 3333​

Mežotne loss (Mežotnes pils)

Klassitsismi stiilis kaunis loss. Mežotne loss​​ ehitati aastatel 1797–1802. Vene keisrinna Katariina II kinkis lossi oma lapselapse guvernandile, vürstinna Charlotte von Lievenile.

Mežotne lossi​​°ümbritseb inglise stiilis park. Pargi üks rada viib jõe äärde ja rõõmustab kaunite maastikega. Nüüd asub ​Mežotne lossis​​°hotell, kuid seal korraldatakse ka giidiga ekskursioone.

Infotelefon: +371 26595108

Birini loss (Bīriņu pils)

Foto: https://www.birinupils.lv/

Kaunis neogooti stiilis ​​Birini loss​​ehitati 1860. aastal ja asub Riia lähistel. Seda lossi renditakse väga sageli pulmade tähistamiseks või lihtsalt pulmajalutuskäiguks ​​Birini pargis​. Mina ja abikaasa korraldasime samuti oma pulma fotosessiooni selles pargis. Siinsed kohad on väga ilusad ja maalilised.

Foto: https://www.birinupils.lv/

Nüüd tegutseb​Birini lossi​​°hoones hotell, kuid eelneval kokkuleppel on teil võimalus minna ekskursioonile ja ronida lossi torni.

Foto: https://www.birinupils.lv/

Infotelefon: +37129244927

Kui soovite leida veel huvitavaid kohti Lätis, Baltikumis ja mujal, külastage minu ​​Instargami​​°või ​​Facebook​​i lehte.

Liituge ​​TravelBlog Balticu​°uudiskirjaga ja nii teate alati, kuhu saab huvitavalt vaba aega veetma minna!