Istanbul on Türgi suurim ja külastatuim linn. Olen ammu tahtnud minna Türki, sest ma pole kunagi seal käinud. Külastasin Istanbuli oma tütrega augustis.  Nüüd aga tahan teiega jagada oma mõtteid ja ideid  millega peab arvestama selle linna külastamisel.

Kuidas saada Istanbuli. Piletid, lennud ja hinnad

Parim variant Istanbuli külastamiseks Balti riikidest on Turkish Airlines otselennud.

turkey

Olen uurinud kõiki võimalikud variante ja Turkish Airlines on neist kõige soodsam . Esiteks sellel lennufirmal on väljumisi  kolmest pealinnast – Vilniusest, Tallinnast ja Riiast. Marsruut on väga populaarne, ning kokku lennufirmal nädalas toimub kuni 35 lendu.

turkey

Teiseks piletihinna sees on  suurepärased toidud pardal ning pagas. Kolmandaks on neil kõige madalamad hinnad. Piletid Riiast Istanbuli hooaja kõrgajal, augusti alguses, maksavad edasi-tagasi umbes 250 eurot. Lisaks näiteks Riiast väljub 2 lendu päevas – üks hommikul ja üks õhtul, mis on minu arust ülimugav. Veel üks pluss, mida võib Turkish Airlines puhul mainida, on nende poolt pakutav tasuta linnaekskursioon või tasuta öö hotellis. Kui lendate kolmandatesse riikidesse või teistele mandritele ümber istumisega läbi Istanbuli. Nad toidavad teid ka tasuta. Olen juba varem sellest kirjutanud siin.

Kus ööbida Istanbulis? Hotellid, hinnad, asukohad.

Istanbul on tohutu suur linn ja väga oluline on valida õige hotell või apartament. Õige asukoht võimaldab säästa aega ja vähendada logistikakulud kogu linnas. Istanbulil nii öelda ei ole kesklinna. Linn asub kolmel poolsaarel. Elasin Taksimi väljaku lähedal asuvas korteris. Siit sõidab kuulus turismitramm:

turkey

Siit on lihtne jõuda linna peamiste vaatamisväärsuste juurde. Lisaks on jalutuskäigu kaugusel peamised transpordiliigid – metroo, tramm, buss, praamid ja taksod. Hooaja kõrgajal, augusti alguses maksis kahetoaline korter 166 eurot -4 ööd . Üsna väike hind praegusel ajal kahe inimese majutuse eest :

turkey

Pean ütlema, et Istanbuli saabudes ja Türgi sim kaardi sisestades ei saanud ma booking.com kaudu hotelli broneerida. Ma ei tea, võib-olla oli see mingi viga või telefoni tõrge. Seetõttu broneerisin teist korda elus apartamendid. Ei midagi erilist, kaks magamistuba, miniköök, dušš:

turkey

Nagu olen varem kirjutanud, korter asus  Taksimi väljakul. Taksimi väljak näeb õhtul välja sellisena: lärmakas ning rahvast täis. Turistid ja kohalikud hängivad, suhtlevad ja siin saab ka midagi kerget näksida:

istanbul

Ühistransport ja takso Istanbulis

Istanbuli ühistransport on hästi arendatud, kuid veidi segane. Linn on tohutu suur.

istanbul

Kaugel asuvasse kohta sõitmiseks võib kuluda tund, kaks või rohkem. Transpordil on olemas marsruudikaart peatuste nimedega:

istanbul

Näiteks lennujaamast Taksimi väljakule jõudmiseks peate poolteist tundi kahe ümberistumisega metrooga sõitma . Soovitan Istanbuli sõidukaardi  osta kohe lennujaamas.

istanbul

Sõidukaart maksab 50 Türgi liiri, mis kantakse automaatselt sõidukaardi kontole. Hiljem saab sõidukaarti  täita spetsiaalsetes automaatides, kasutades sularaha või krediitkaardi  neid võib leida kõikides  linnaosades.

istanbul

Kõik metroojaamad ja peaaegu kõik trammipeatused on varustatud tõkkepuudega. Kaardita te lihtsalt ei saa te metroo või trammi peale:

istanbul

Reis metroo, bussi või trammiga maksab selle kaardiga olenevalt marsruudist ja reisi kestusest ca 8-12 Türgi liiri ehk ca 0,30 eurot. Taksot ma ei võtnud, aga sõit lennujaama/lennujaamast maksab 15-20 eurot. Taksojuhid võivad teid linnas ringi sõidutada. Samuti, kui te ei kasuta  äppi võib taksojuht keelduda teid võtmast, kui teie asukoht on väga lähedal. Nii et olge ettevaatlikud.

Istanbuli vaatamisväärsused

Vähem kui 5 päevaga jõudsime külastada päris palju vaatamisväärsusi. Sellest olen juba kirjutanud varem siin.

Toit ja restoranid Istanbulis

Sellega siin teil probleeme ei tekki. Toiduvalik on Istanbulis suur, odav ja võib leida  iga nurga peal. Ma ütlen kohe, et me ei käinud kallides restoranides. Näiteks Taksimi väljaku lähedal asuvas restoranis näeb 10 eurone kana riisi ja juurviljade suur portsjon  välja sellisena:

istanbul

Soovitan süüa rohkem puuvilju, eriti kui on palav. Hinnad on umbes samad, mis Baltikumis, aga eksootilised puuviljad on soodsam kui meil.

istanbul

Mõned restoranid, nagu meie oma, meeldib natuke petta. Arvele lisatakse käibemaks. Tundub väike summa, meie puhul ainult 15% ehk umbes 3 eurot. Seetõttu küsige eelnevalt, kas käibemaks on hinna sees.istanbul

Istanbulis lisaks restoranidele on palju tänavatoite alates 1 euro portsjoni eest, näiteks puuviljamüüjad:

istanbul

Siin on veel üks võimalus odavalt süüa. Neid on kioskid või väiksed poed nagu meie Narvessen. Siin saab võileiva süüa pooleteise euro eest. Veel üks oluline punkt – kui väljas on palav, ostke poe vett. Kohvikus võib see maksta 10-15-20 korda rohkem.

istanbul

Selline oli minu Istanbuliga tutvumine. Muidugi lähen lähiajal selle linna uuesti külastama. Kokku oli reisi eelarve kahe peale ca 1000 eurot. Sellest 500 eurot maksid piletid (kõrghooaeg, augusti algus), 170 eurot korter, umbes 330 eurot transfeerid, toitlustus ja suveniirid. Turkish Airlinesi linnaekskursioonid on tasuta.

P.S Mind leiate sotsiaalmeediast Facebookis ja Instagramis. Liituge TravelBlog Baltic uudistega ja lugege reisimisest Baltikumis ja mujal maailmas, palju huvitavat ootab Sind! Lugege, liituge, kommenteerige ja jagage oma muljeid.

Samuti võite minuga ühendust võtta, kui olete huvitatud koostöös. Pakume turismitoodete ja -teenuste reklaamimist veebisaidil, ajalehedes, kirjanduses, sotsiaalvõrgustikes ja muus meedias. Lätis, Leedus, Eestis ja mujal. Teeme igasuguse keerukusega foto-, heli- ja videosisu. Kui soovid lähemalt arutleda , võta julgelt ühendust: alexander@travelblog.lv